Het laatste nieuws

28 maart 2018

Voorkeurstemmen maken het verschil

Over-ons-Albert-Vos

Alle raadsleden die in de nieuwe gemeenteraad van Epe zijn gekozen hebben meer dan 170 stemmen (een kwart van de kiesdeler) gekregen en zijn daarom met voorkeurstemmen gekozen.
In vier gevallen (bij Nieuwe Lijn, CDA, SGP/CU en D66) heeft dit gezorgd voor een andere samenstelling van de gemeenteraad dan uit de oorspronkelijke lijstvolgorde van de partijen bleek.

 

  • Zwier van der Weerd (CDA) behaalde met 402 de meeste voorkeurstemmen, daarmee volgde hij René de Vries (Nieuwe Lijn) op, die in 2014 zelfs 432 voorkeurstemmen kreeg.
  • Albert Vos en Diana Oosterhoff (beide Nieuwe Lijn) eindigden deze verkiezingen op de plaatsen 2 en 3 met resp. 377 en 365 stemmen.
  • Ook Annemiek van Loon (D66) kreeg 365 voorkeurstemmen, dit dankzij de actie van Ons Mooi Epe.
  • De poedelprijs ging naar het CDA en SGP/CU waar Hans van Lindhout en Willem Groot ieder 2 voorkeurstemmen kregen.

 

Verandering door voorkeurstemmen

  • Doordat de nummer 10 van Nieuwe Lijn, Gerry van de Schepop, 222 voorkeurstemmen kreeg werd Michiel Wiersinga (133 stemmen) op de 5e plaats voorlopig in de wachtkamer gezet. Hij neemt zijn raadszetel in als Robert Scholten doorschuift naar het college.
  • Bij het CDA werd Albert Oortgiesen (62) op de 3e plaats verdrongen door Loes Looman. Zij stond op de 6e plaats en kreeg 189 stemmen. Bij hernieuwde collegedeelname van het CDA gaat Looman voor, tenzij ze alsnog van de zetel afziet.
  • Frans de Ruiter (92), 3e op de plaats bij SGP/CU, moest toezien dat Lia de Waard op de 4e plaats met 190 stemmen voorgaat.
  • Bij D66 werd Marianne Luiting (273) op de 2e plaats verrast door Annemiek van Loon (365) op plek 4.

 

Overstappers
Voor zover bekend deden dit keer twee overstappers mee, kandidaten die bij de vorige verkiezingen nog voor een andere partij uitkwamen.

  • Jos Koman kreeg in 2014 bij Nieuwe Lijn 55 voorkeurstemmen en halveerde dit aantal tot 26 stemmen in 2018 als CDA-kandidaat.
  • Hans Valent stapte over van de PvdA, ook naar het CDA. In 2014 kreeg hij als socialist maar 9 stemmen; en nu als CDA-kandidaat 24 stemmen, een plus van 13.

Bij alle drie lokale partijen behalen alle kandidaten op de lijst minimaal 10 voorkeurstemmen, bij alle landelijke partijen staan ook mensen op de lijst die maar een paar stemmen halen. Waarschijnlijk is dit vooral bedoeld om de lijsten op te vullen.

 

Deel dit bericht op social media!

Share on facebook
Share on twitter

Recente nieuws

Wordt handhaving in Epe bepaald door enkele inwoners en de pers?
Woningbouw Oosterhof-Zuid in Vaassen nu echt aangepakt?
Begroting: aandacht Nieuwe Lijn voor Nonnenbos en Molukse gemeenschap in Vaassen
Raadsfracties aan het woord
Nieuwe Lijn morgen op de markt in Vaassen
Nieuwe Lijn: vraagtekens bij koers en keuzes
Albert Vos nieuwe fractievoorzitter Nieuwe Lijn
Nieuwe Lijn: onze inspiratiebron is ongewijzigd
Nieuwe Lijn blijft alert op ontwikkelingen Jan Mulderstraat Vaassen
Scroll naar top