Het laatste nieuws

25 maart 2018

Kiezer in Epe stemt voor stabiliteit

verkiezingsprogramma-voorkant2018

Evenals in 2014 blijkt dat de kiezer in de gemeente Epe ook nu voorstander is van voortzetting van het gevoerde beleid. De coalitie is in zetels gelijk gebleven: Nieuwe Lijn maakte zetelwinst (van 5 naar nu 6 zetels). Opmerkelijk, want collegepartijen verliezen juist volgens onderzoek meestal 4 tot 8 procent van hun zetels.

 

De stemmenwinst van Nieuwe Lijn bedroeg een toename met 326 kiezers: van 3.161 naar 3.487. In alle dorpen ging Nieuwe Lijn erop vooruit, maar de 10 stembureaus in en rond het dorp Epe zorgden voor de grootste stijging met 168 stemmen. Procentueel (het zijn nog altijd bescheiden aantallen) bedroeg onze stijging daar ruim 50%. In Vaassen en Emst kwam onze winst uit op ruim 30% en 16%. In Oene gingen we van 6 naar 14 stemmen; procentueel enorm maar vooral ook dankbaarheid dat hier de stemmenaantallen toenemen.

 

Coalitie in evenwicht

Van de coalitie verloor de PvdA één zetel en houdt er nu één zetel over. Dit laatste is geheel in overeenstemming met de landelijke ontwikkeling. Coalitiepartijen CDA (4 zetels), SGP/CU (3), GroenLinks (2) en Gemeentebelangen Epe (1) behielden hun zetels. De winst in Epe ging vooral naar de nieuwe lokale partij, de Dorpspartij, met 781 stemmers en nu één zetel.

Fors verlies oppositie

De oppositie in Epe, gevormd door VVD (-329 stemmen) en D66 (-320) verloren fors, waarbij de VVD zelfs een zetel minder overhield en nu nog drie zetels telt. D66 behoudt de twee zetels. Over de opmerkelijke rol van Ons Mooi Epe hierbij meer op onze website www.nieuwelijn.nl

 

Rol ons Mooi Epe en D66

De beide oppositiepartijen hadden vol hadden ingezet op verandering. Daarin ondersteund door ontevreden inwoners uit het dorp Epe die zich op een website niet onbetuigd lieten en geholpen door het stemadvies van Ons Mooi Epe om op een kandidaat van D66 te stemmen.  Dat is gelukt. Deze vereniging, begonnen als actiegroep voor de Heerderweg, heeft zich nu ingebed in de fractie van D66 en kan daardoor niet langer beschouwd worden als een onafhankelijke organisatie.

 

Situatie in Epe gunstiger dan uit onderzoek blijkt.

Collegedeelname kost partijen gemiddeld 4 tot 8 procent van hun raadszetels blijkt uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Partijen worden gestraft voor het leveren van wethouders want tijdens de bestuursperiode moeten nu eenmaal ook impopulaire besluiten worden genomen. De oppositie heeft het doorgaans een stuk gemakkelijker; ze zijn niet gebonden aan afspraken met andere partijen en kunnen gemakkelijk meegaan met de sentimenten die opspelen in de samenleving. Echte verantwoordelijkheid hoeft niet te worden genomen.

Lees hier het artikel:  Deelname aan college kost raadszetels

Deel dit bericht op social media!

Share on facebook
Share on twitter

Recente nieuws

Wordt handhaving in Epe bepaald door enkele inwoners en de pers?
Woningbouw Oosterhof-Zuid in Vaassen nu echt aangepakt?
Begroting: aandacht Nieuwe Lijn voor Nonnenbos en Molukse gemeenschap in Vaassen
Raadsfracties aan het woord
Nieuwe Lijn morgen op de markt in Vaassen
Nieuwe Lijn: vraagtekens bij koers en keuzes
Albert Vos nieuwe fractievoorzitter Nieuwe Lijn
Nieuwe Lijn: onze inspiratiebron is ongewijzigd
Nieuwe Lijn blijft alert op ontwikkelingen Jan Mulderstraat Vaassen
Scroll naar top