23 augustus 2023

Column 27 - 2023

Monique-Zweekhorst-Nieuwe_Lijn-II

Monique Zweekhorst – Het is weer voorbij…

… die mooie zomer.

 

Tsja, was het een mooie zomer? Voor wat betreft het weer niet. Ben jij (net als ik) dit jaar in eigen land gebleven, dan was het maar ‘zozo’ met het weer. Gelukkig lijkt het erop dat het staartje van de zomer nog erg mooi gaat worden. Ik was zelf twee weken op Ameland dit jaar. Dit eiland voelt voor mij en mijn gezin altijd als thuiskomen. En net als voorgaande jaren was het weer daar beter dan op het vasteland. We zijn zeker niet verregend en hebben nog een aantal dagen op het strand (in badkleding) doorgebracht.

Vakantie is ook de tijd van rust nemen, opladen en overdenken over wat komen gaat. Helaas viel het kabinet aan het begin van de vakantieperiode, iets wat al in de lucht hing. Het asielbeleid bleek het breekpunt. Hierdoor hadden ook veel politici gelijk een aanleiding om aan te kondigen dat zij geen onderdeel zullen zijn van een nieuw kabinet. De ene na de andere politicus kondigde aan te stoppen als kamerlid, fractievoorzitter of minister.

Vernieuwing
Maar wat betekent dit voor ons als inwoner? De kennis vertrekt, vernieuwing volgt. Vernieuwing is natuurlijk altijd goed, maar de dossiers die voor de nieuwkomers klaarliggen liegen er niet om. Laten we hopen dat de landelijke partijen hun professionele schouders eronder zetten en goede en eerlijke oplossingen vinden voor o.a. het stikstofprobleem, het tekort aan woningen en het asielbeleid. Ik hoop dat de nieuwelingen de titel van ‘volksvertegenwoordiger’ letterlijk nemen, dus geen profileringsdrang of afbranden van de ander. Debatteren op inhoud, zonder ouwe koeien, met altijd de inwoner en het land centraal!

Vrijwilligers
Het aantal vrijwilligers binnen verenigingen neemt steeds verder af, zo las ik afgelopen week. Landelijk zegt 39% van onze inwoners het afgelopen jaar 1 keer of vaker vrijwilligerswerk te hebben gedaan. Een zorgelijke ontwikkeling wat mij betreft. Verenigingen én hun vrijwilligers zijn juist zo belangrijk. Elkaar ontmoeten, samen een doel hebben en ontspannen is essentieel in ons hectische leven. Een vaak genoemde reden is dat mensen geen tijd hebben om vrijwilligerswerk te doen. Wat mij betreft is er verschil tussen geen tijd hebben of geen tijd willen maken. Want vrijwilligerswerk is zulk dankbaar werk, waardoor het energie geeft!

Overigens ben ik er van overtuigd dat in onze gemeente die 39% niet van toepassing is. Onze gemeente heeft een opvallend hoog aantal verenigingen met bijbehorende vrijwilligers. Daar mogen we trots op zijn!

Betrokken worden?
Met dank aan jouw stem is Nieuwe Lijn al jaren de grootste lokale partij van de gemeente Epe. Dit doen we natuurlijk graag samen met jou. Wil jij meer weten over de lokale politiek? Of zelfs een (bescheiden) rol spelen? Neem dan vooral contact met ons op en mail ons via info@nieuwelijn.nl.

Info
Elke week schrijven vertegenwoordigers van Nieuwe Lijn in een persoonlijke column over zaken waarmee zij bezig zijn, wat hen inspireert of overkomt. Voor overig nieuws en informatie is Nieuwe Lijn regelmatig met onze informatiekraam te vinden in het centrum van Vaassen. Ook is Nieuwe Lijn zeer actief op FacebookInstagram en Twitter.

Reageren
Monique Zweekhorst namens Nieuwe Lijn. Reageren op deze column kan via info@nieuwelijn.nl.

Deel dit bericht op social media!

Recente Columns

Column 39 - 2023
Column 38 - 2023
Column 37 - 2023
Column 36 - 2023
Column 35 - 2023
Column 34 - 2023
Column 33 - 2023
Column 32 - 2023
Scroll naar boven