24 mei 2023

Column 20 - 2023

Monique-Zweekhorst-Nieuwe_Lijn-II

Monique Zweekhorst – Wonen in Vaassen

| Als geboren en getogen Vaassenaar blijf ik hier natuurlijk ook wonen. Zo’n 21 jaar geleden verliet ik mijn ouderlijk huis. Ook in die periode was het vinden van een betaalbaar huis ondoenlijk. Met veel geluk is het ons destijds gelukt een voor ons betaalbaar huis te vinden.

10 jaar geleden verhuisden we naar ons huidige huis, in een periode dat de huizenprijzen flink onder druk stonden en wij ons huis zelfs met verlies verkochten. Op dit moment is er weer een gekke woningmarkt. De huizenprijzen zijn nog erg hoog, maar het overbieden lijkt achter ons te liggen. Betaalbare starterswoningen zijn er eigenlijk niet. Ik kijk nu op funda en zie dat de goedkoopste woning in Vaassen € 245.000,- kost. En als ik de foto’s bekijk, blijft het niet alleen bij het aanschafbedrag. Er mag nog wel iets aan opgeknapt worden.

Wat is betaalbaar?
Voor de meeste starters is een koopwoning nu dus eigenlijk niet haalbaar. ‘Dan maar huren’, maar waar? Ook huren is in deze tijd onmogelijk lijkt het. Wanneer inwoners reageren op een woning die beschikbaar komt via Triada, zijn dit er eerder 50 dan 5.

Nog even geduld?
Er zit in ieder geval van alles aan te komen, bouwplannen die zorgen voor doorstroom in zowel de koop-als huurmarkt. Er komen huurwoningen boven de Dekamarkt in Vaassen, huurwoningen én koopwoningen aan het einde van de Woestijnweg (Sprenghenparc), koopappartementen aan de Wetstraat en zelfs Oosterhof Zuid lijkt nu in zicht te komen. Daarnaast is er nu ook een begin gemaakt met de ontwikkeling van plan Kerkenland.

Plan Kerkenland is het gebied achter de brandweerkazerne. Een uitbreiding van de Heggerenk zeg maar. Afgelopen week was ik aanwezig, samen met Linda en Kenan, namens Nieuwe Lijn bij een informatieavond in De Wieken. Er waren veel geïnteresseerden aanwezig, voornamelijk omwonenden. Er is een eerste aanzet gedaan voor ideeën die er zijn, vanuit de ontwikkelaar. Deze avond werden aanwezigen en vooral omwonenden gevraagd hoe zij het plan zien. Welke wensen zijn er? Waar moet de ontwikkelaar rekening mee houden? Hoe moet de ontsluiting verlopen? Hoe wordt er rekening gehouden met de bestaande natuur?

Participatie
Een avond waarin ook omwonenden blij waren dat zij betrokken worden bij de ontwikkelingen van de wijk van hun nieuwe buren. Een mooi voorbeeld van participeren. Een ruwe schatting van het aantal woningen werd genoemd, 150-180 woningen. Hier kunnen in de toekomst weer veel nieuwe, jonge en oud Vaassenaren een huis vinden. Ik kijk er naar uit!

Lid of actief worden?
Met dank aan uw stem is Nieuwe Lijn al jaren de grootste lokale partij van de gemeente Epe. Ons blijven steunen? Word ook lid of actief! Mail ons via info@nieuwelijn.nl.

Info
Elke week schrijven vertegenwoordigers van Nieuwe Lijn in een persoonlijke column over zaken waarmee zij bezig zijn, wat hen inspireert of overkomt. Voor overig nieuws en informatie is Nieuwe Lijn regelmatig met onze informatiekraam te vinden in het centrum van Vaassen. Ook is Nieuwe Lijn zeer actief op FacebookInstagram en Twitter.

Reageren
Monique Zweekhorst is raadslid namens Nieuwe Lijn. Reageren op deze column kan via info@nieuwelijn.nl.

Deel dit bericht op social media!

Recente Columns

Column 39 - 2023
Column 38 - 2023
Column 37 - 2023
Column 36 - 2023
Column 35 - 2023
Column 34 - 2023
Column 33 - 2023
Column 32 - 2023
Scroll naar boven