11 mei 2022

Column 19 - 2022

Dion-Scholten-Nieuwe_Lijn-II

Dion Scholten – Transparant

| De landelijke en lokale overheid hebben voor de komende periode een overeenkomstig besluit genomen. De informatie richting onze inwoners moet beter. Beter en vooral transparanter.

Ik ben het daar volledig mee eens. De (lokale) overheid is er voor de inwoners en niet voor zichzelf. Ik ga er daarom ook vanuit, dat dit in de gemeente Epe in ieder geval prioriteit nummer 1 is. Het is daarom jammer, dat bij de start van een nieuwe coalitie dit direct niet in uitvoering wordt gebracht.

Negeren van inwoners
Met het vormen van een nieuwe coalitie is er een informateur aangesteld, die een inventarisatie doet onder de 9 politieke partijen, 7 landelijke partijen en 2 lokale partijen. Opvallend hierin is, dat er wordt geadviseerd om een kopie van de landelijke coalitie in te richten. Volgens mij een voorbeeld van het niet luisteren naar je inwoners. Immers heeft 25% van de inwoners van onze gemeente écht lokaal gestemd (Gemeentebelangen en Nieuwe Lijn).

Als we het dan hebben over de transparantie, mis ik die in de onderbouwing vanuit de informateur. Sterker nog; er valt nergens te lezen waarom de geadviseerde coalitie de beste optie is vanuit onze gemeente voor de komende vier jaren. Mij bekruipt daarom het gevoel, dat Nieuwe Lijn op voorhand al is uitgesloten van deelname aan de coalitie. Een gevoel dat ook heerst onder inwoners van onze gemeente en zeker onder onze achterban.

Transparantie voorop
Juist bij dit soort belangrijke ontwikkelingen dient transparantie voorop te staan. Waaróm is er gekozen voor deze coalitie? Waarom is dit de beste keuze? Indien Nieuwe Lijn niet op voorhand werd uitgesloten (er werden geen blokkades opgeworpen door welke partij dan ook), waarom is er geen uitleg gegeven over het uitsluiten van de 2e lokale partij (4 zetels)?

U leest het, ik heb veel vragen en veel is voor mij onduidelijk. En als ik die al heb, wat moeten onze inwoners hier dan van denken? Voor mij is het een eerste verkeerde stap richting de beloofde transparante gemeente. Vanuit Nieuwe Lijn zullen wij blijven sturen op transparantie. Wij zijn er niet voor onszelf, we zijn er vóór onze inwoners. Nu en in de toekomst.

Zichtbaarheid
Een ander punt dat naar voren kwam vanuit de informateur is zichtbaarheid. Zichtbaar in onze dorpen, zichtbaar voor de inwoners. Nieuwe Lijn staat al vele jaren, in ieder geval een keer per maand, op de zaterdagmarkt in Vaassen. Hier kunt u altijd terecht voor vragen over en voor onze gemeente.

Ook vindt u onze fractie- en bestuursleden bij verschillende verenigingen en bijeenkomsten, om op te halen wat er onder onze inwoners speelt. Dit doen wij niet alleen rondom de verkiezingsperiode, maar ook gedurende de vier jaren in aanloop naar de nieuwe gemeenteverkiezingen. En zo hoort het!

Lid of actief worden?
Met dank aan uw stem is Nieuwe Lijn al jaren de grootste lokale partij van de gemeente Epe. Ons blijven steunen? Word ook lid of actief! Mail ons via info@nieuwelijn.nl.

Info
Elke week schrijven vertegenwoordigers van Nieuwe Lijn in een persoonlijke column over zaken waarmee zij bezig zijn, wat hen inspireert of overkomt. Voor overig nieuws en informatie is Nieuwe Lijn regelmatig met onze informatiekraam te vinden in het centrum van Vaassen. Ook is Nieuwe Lijn zeer actief op Facebook, Instagram en Twitter.

Reageren
Dion Scholten is bestuurslid bij Nieuwe Lijn. Reageren op deze column kan via info@nieuwelijn.nl.

Deel dit bericht op social media!

Recente Columns

Column 31 - 2023
Column 30 - 2023
Column 29 - 2023
Column 28 - 2023
Column 27 - 2023
Column 26 - 2023
Column 25 - 2023
Column 24 – 2023
Scroll naar boven