Column 16 - 2023

Björn de Vries – Liever geen ‘Zon op land’ in de gemeente Epe
| Een vreemd gegeven. De lokale boer mag niet meer panelen op zijn schuur nemen, want dit overbelast het netwerk, maar als hij samen met een grote investeerder een weiland wil transformeren tot een zgn. zonnepark is dat plots geen probleem.
Een zonnepark is financieel gunstig voor de ontwikkelaar, de grondeigenaar en belegger(s), daarbij scoort de gemeente er snel haar duurzaamheidsdoelstellingen mee. Hierom worden ze her en der uit de grond gestampt.
Geen praktisch nut
Volgens mij dient dit echter geen praktisch nut. Immers deden netbeheerders afgelopen februari nog een oproep om de onnodige ontwikkeling van zonneparken een halt toe te roepen. De zonne-energie van een zonnepark wordt allicht duurzaam opgewekt, maar de opwek hiervan draagt alleen bij aan de verduurzamingsopgave die de gemeente heeft als de energie ook kan worden gebruikt of opgeslagen. Hiervan is helaas geen sprake.
Sterker nog, in onze gemeente wordt het netwerk door de huidige energieproductie van zonnepanelen van tijd tot tijd al overbelast. Dit fenomeen noemt men ‘netcongestie’. Plannen om dit op te lossen, door het netwerk te verzwaren, zijn er, maar dit betekent enkel dat de opgewekte stroom straks het netwerk op kan. Dit betekent niet dat de stroompiek, die door zonne-energie veroorzaakt wordt, ook kan worden gebruikt of kan worden opgeslagen. Kortom; de opgewekte stroom komt op het netwerk, maar gaat daarna alsnog verloren.
Zonnepark concurreert met uw installatie
Daarbij gaan eventuele toekomstige zonneparken concurreren met de door u als (lokale) ondernemer en inwoner zelf gefinancierde zonnepaneleninstallaties. Ook gaan voor zover mij bekend op piekmomenten de zonneparken voor. Dit betekent dat teruglevering van uw installatie wordt afgeschakeld, terwijl de grote investeerder en grondeigenaar rendeert.
Voorbeeld: Haastige spoed, zelden goed
Een aantal jaren terug werd biomassa gezien als één van de oplossingen om duurzamer te verwarmen. Bij ons in Vaassen werd de nieuwe Koekoek voorzien van een (hout-) biomassakachel. Achteraf blijkt biomassa helemaal niet duurzaam. Oftewel, we moeten straks weer de portemonnee trekken om van die kachel af te komen. Haastige spoed is zelden goed.
Investeer anders om kostbaar Veluws landschap te behouden
Nieuwe Lijn is tegen ‘Zon op land’, maar voor verduurzaming. Nieuwe Lijn wil het voor ons allen kostbare Veluwse landschap behouden, maar ziet graag de daken in de gemeente vol met zonnepanelen en dat andere technieken worden afgewogen en waar gepast worden ingezet. Denk hierbij aan windwokkels en gevelpanelen. Ook zien we de landelijke ontwikkelingen graag aan, want de kans dat Nederland energie gaat opwekken middels kernfusie schatten we hoog in. Kortom, stop niet met verduurzamen, maar investeer anders zodat we ons Veluws landschap kunnen behouden.
Lid of actief worden?
Met dank aan uw stem is Nieuwe Lijn al jaren de grootste lokale partij van de gemeente Epe. Ons blijven steunen? Word ook lid of actief! Mail ons via info@nieuwelijn.nl.
Info
Elke week schrijven vertegenwoordigers van Nieuwe Lijn in een persoonlijke column over zaken waarmee zij bezig zijn, wat hen inspireert of overkomt. Voor overig nieuws en informatie is Nieuwe Lijn regelmatig met onze informatiekraam te vinden in het centrum van Vaassen. Ook is Nieuwe Lijn zeer actief op Facebook, Instagram en Twitter.
Reageren
Bjorn de Vries is fractievolger namens Nieuwe Lijn. Reageren op deze column kan via info@nieuwelijn.nl