12 april 2023

Column 14 - 2023

Monique-Zweekhorst-Nieuwe_Lijn-II

Monique Zweekhorst – Zon en wind

| De dagen worden langer, en de zon doet flink zijn best. Het is daarom vast geen toeval dat we in de afgelopen commissievergadering het beleidskader zon en wind werd behandeld.

Waar de een voor het opwekken van energie via zon en wind is, is de ander tegen. Deze ontwikkeling is denk ik onomkeerbaar. Onze leefomgeving is heel belangrijk, we willen gezond leven in een gezonde natuur. Maar niet ten koste van alles en niet voordat de ontwikkelingen nog verder zijn uitgewerkt. Helaas denkt Brussel daar anders over en legt veel op aan ons land (en dus ook de gemeente).

De uitwerking van het beleidskader levert veel zorgen en vragen op bij inwoners, dat konden we zien aan het aantal zienswijzen dat is ingediend op dit agendapunt. Terecht dat inwoners van onze gemeente van zich laten horen bij een dermate belangrijk plan dat impact heeft.

Ook Nieuwe Lijn heeft vraagtekens bij het plan en de uitwerking ervan. Het gehele plan is er op gericht om meer energie op te wekken, prima. Wij vragen ons af, waarom er niet gekeken wordt naar ontwikkelingen die er nog gaande zijn. Lopen we niet teveel op de zaken vooruit?

Opslag zonnepanelen
Er wordt nu vaak gezegd, dat wanneer we alle daken vol hebben liggen, we nog niet genoeg energie opwekken voor iedereen. Maar is dat zo? Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat veel van onze opgewekte energie verloren gaat. Moeten we ons niet meer richten op het opslaan van de opgewekte energie? In plaats van meer opwek realiseren die we niet gebruiken. Ook is uit onderzoek gebleken dat ons energienet niet alle terug geleverde energie kwijt kan. Kunnen we als gemeente ons niet meer richten op het subsidiëren van accu’s of batterijen waarmee we de benodigde energie dat is opgewekt, ook daadwerkelijk benutten?

Zon en wind op land
We wonen op de Veluwe, een mooi natuurgebied waar wij als gast wonen. Een gebied waar ruimte is voor bos, weideland en akkerbouw. Wat Nieuwe Lijn betreft passen hier geen grote velden met zonnepanelen of metershoge windturbines bij. Laten we vooral eerst kijken hoe we onze daken vol krijgen met zonnepanelen en daar slimmer mee omgaan.

Zoals u leest, net als u hebben ook wij nog veel vragen. Wordt vervolgd….

Lid of actief worden?
Met dank aan uw stem is Nieuwe Lijn al jaren de grootste lokale partij van de gemeente Epe. Ons blijven steunen? Word ook lid of actief! Mail ons via info@nieuwelijn.nl.

Info
Elke week schrijven vertegenwoordigers van Nieuwe Lijn in een persoonlijke column over zaken waarmee zij bezig zijn, wat hen inspireert of overkomt. Voor overig nieuws en informatie is Nieuwe Lijn regelmatig met onze informatiekraam te vinden in het centrum van Vaassen. Ook is Nieuwe Lijn zeer actief op FacebookInstagram en Twitter.

Reageren
Monique Zweekhorst is raadslid namens Nieuwe Lijn. Reageren op deze column kan via info@nieuwelijn.nl

Deel dit bericht op social media!

Recente Columns

Column 31 - 2023
Column 30 - 2023
Column 29 - 2023
Column 28 - 2023
Column 27 - 2023
Column 26 - 2023
Column 25 - 2023
Column 24 – 2023
Scroll naar boven