22 maart 2023

Column 11 - 2023

Dion-Scholten-Nieuwe_Lijn-II

Dion Scholten – Verkiezingen!

| Op 15 maart mochten we weer naar de stembus. Vooraf wil ik u vertellen dat mijn column is geschreven op 16 maart en gepubliceerd op 21 maart. Enige disclaimer voor eventuele fouten in de actualiteit moet ik u meegeven. Onze columns zijn actueel, maar actueler dan dit kunnen we op dit moment niet zijn.

Verkiezingsuitslag

Nederland heeft voor de Provinciale Staten massaal op de Boeren Burger Beweging gestemd. De landelijke trend wordt ook gevolgd in Gelderland. Op moment van schrijven is BBB de grote winnaar, met 13 zetels lijken ze de Provinciale Staten te betrekken. Waar komen de zetels vandaan? Als je de uitslag bekijkt zitten de grootst verliezende partijen nu in Den Haag in het kabinet.

Verkiezingsuitslag Epe

Ook in Epe is BBB de grootste geworden. Ook in Epe zijn partijen die op dit moment in Den Haag in het kabinet zitten de verliezende partijen. Wat mij hierin wel opvalt is dat eigenlijk alle landelijke partijen inleveren in onze gemeente Epe. Partijen die nieuw mee hebben gedaan aan deze verkiezingen zoals VOLT, JA21 en Lokale partijen Gelderland halen een plus in stemmen. De zetelverdeling vertaalt vanuit Epe staat niet online, concreter dan dit kan ik het niet maken.

Tegenstem of proteststem

Gisterenavond heb ik de uitslagenavond op TV bekeken, er werd veel gesproken over een tegenstem of proteststem. Is het geluid wat de BBB laat horen een goed plan, hadden ze een goed verkiezingsprogramma of is het vooral een stem tegen de gevestigde orde? Wat mij betreft maakt het niet uit wat het is. Het is een geluid van de kiezer, de kiezer heeft besloten en geeft het vertrouwen aan de deze partij om het beleid voor de komende 4 jaar te gaan bepalen in de Provinciale Staten.

Historie, samenwerking en toekomst.

17 maart 2021 waren de verkiezingen van de Tweede Kamer. Nu, 2 jaar later, brengt de uitslag van de provinciale verkiezingen een grote verschuiving binnen het politieke landschap. Ik denk dat de gevestigde orde samen een moedig gesprek moet voeren over hoe dit heeft kunnen gebeuren. Wat is er mis gegaan en hoe kunnen we dit veranderen?

En dus niet; hoe kunnen we toch mensen overtuigen van ons gelijk, maar hoe kunnen we samenwerking zoeken in het geluid dat is afgegeven. Luisteren naar deze standpunten en samenwerking tussen de landelijke partijen met de grootste partijen in de provinciehuizen.

Wat mij betreft geldt dit ook voor Epe, wat betekent deze uitkomst en hoe gaan de landelijke partijen in Epe hier mee om?

Mijn hoop is dat er in Arnhem geluisterd gaat worden naar de verkiezingsuitslag, dit zodat de stem van de kiezer met de grootste partijen het provinciale beleid gaan bepalen voor de komende 4 jaar.

Lid of actief worden?
Met dank aan uw stem is Nieuwe Lijn al jaren de grootste lokale partij van de gemeente Epe. Ons blijven steunen? Word ook lid of actief! Mail ons via info@nieuwelijn.nl.

Info
Elke week schrijven vertegenwoordigers van Nieuwe Lijn in een persoonlijke column over zaken waarmee zij bezig zijn, wat hen inspireert of overkomt. Voor overig nieuws en informatie is Nieuwe Lijn regelmatig met onze informatiekraam te vinden in het centrum van Vaassen. Ook is Nieuwe Lijn zeer actief op FacebookInstagram en Twitter.

Reageren
Dion Scholten is penningmeester namens Nieuwe Lijn. Reageren op deze column kan via info@nieuwelijn.nl.

 

Deel dit bericht op social media!

Recente Columns

Column 21 - 2023
Column 20 - 2023
Column 19 - 2023
Column 18 - 2023
Column 17 - 2023
Column 16 - 2023
Column 15 – 2023
Column 14 - 2023
Scroll naar boven