01 maart 2023

Column 09 - 2023

Oscar-van-Schaverbeke-Nieuwe_Lijn-II

Oscar van Schaverbeke – Verkiezingen in aantocht

| De provinciale verkiezingen staan voor de deur. Voor de meesten van ons een ver-van-mijn-bed-show. Dat geldt eigenlijk ook voor mij. Directe besluiten die door de Provinciale Staten worden genomen raken ons wel, maar zijn voor menigeen te abstract.

Het zijn niet alleen verkiezingen voor de Provinciale Staten, maar de Provinciale Staten kiezen op 30 mei a.s. de Eerste Kamer. De Eerste Kamer is belangrijk bij de totstandkoming van wetten. Zo kan zij een wet afkeuren die eerder door de Tweede Kamer is goedgekeurd.

Kortom: de provinciale verkiezingen zijn belangrijker dan iedereen vaak denkt. Je stem hier laten horen is dus belangrijk.

Daarnaast hebben de Provinciale Staten veel belangrijke taken zoals bijvoorbeeld:

  1. Indeling van openbare ruimte: waar woningen gebouwd mogen worden, waar een natuurgebied komt, hoe de (spoor)wegen lopen, waar een industriegebied of windmolens komen;
  2. Natuur en milieu: natuurbeheer, milieu, vergunningverlening, toezicht en handhaving;
  3. Klimaat en energie: stimuleren en financieren van duurzame energie;
  4. Openbaar vervoer: zorgen voor bus- en streekvervoer in de hele provincie;
  5. Infrastructuur: aanleggen en onderhouden van provinciale wegen, fietspaden, bruggen en sluizen;
  6. Cultuur en monumentenzorg: erfgoed behouden en beschermen;
  7. Economie: zorgen voor een aantrekkelijke provincie voor bedrijven en voor meer werkgelegenheid.

Veel zaken dus waarmee wij allemaal te maken hebben. Ga dus stemmen en laat je stem niet verloren gaan. Als je de Stemwijzer invult wordt je een stuk wijzer en kom je er achter waarvoor de provincie is en welke partij dichtbij jouw wensen komt.

Media

Nog steeds wordt in de media geschreven dat de gemeente Epe uit onderzoek een 1 krijgt. Heel vervelend en ook niet terecht. Daarnaast wordt, zeker ook door diezelfde media, teruggegrepen op zaken uit het (verre) verleden. Daar moet een ieder van leren, maar veel belangrijker is om vooruit te kijken. Dat geldt ook voor de media. De gemeente is daar mijn inziens druk mee bezig. Lang niet altijd naar ieders zin. Helaas kan dat ook niet. Uit eigen landelijke bestuurlijke ervaring doe je het voor een grote groep goed, een kleinere groep nooit goed en een groep die geen mening heeft. Zonder een oordeel te vellen, heb je als college en gemeenteraad met deze drie groepen te maken.

De gemeente laat zich veel horen en zien de laatste tijd. Gaat in gesprek met de burger en Nieuwe Lijn staat zelfs iedere maand op de markt in Vaassen. Er is dus al veel verbeterd, maar beter kan altijd.

Kies lokaal, ook provinciaal!
Op woensdag 15 maart worden de Provinciale Statenverkiezingen gehouden. Zet ook hier de lokale partijen op de kaart en stem op een van de kandidaten uit onze gemeente van lijst 13: Lokale Partijen Gelderland. De provincie heeft veel invloed op onze lokale opdrachten zoals de woningbouw, de energietransitie en de herindeling luchtruim.

Lid of actief worden?
Met dank aan uw stem is Nieuwe Lijn al jaren de grootste lokale partij van de gemeente Epe. Ons blijven steunen? Word ook lid of actief! Mail ons via info@nieuwelijn.nl.

Info
Elke week schrijven vertegenwoordigers van Nieuwe Lijn in een persoonlijke column over zaken waarmee zij bezig zijn, wat hen inspireert of overkomt. Voor overig nieuws en informatie is Nieuwe Lijn regelmatig met onze informatiekraam te vinden in het centrum van Vaassen. Ook is Nieuwe Lijn zeer actief op FacebookInstagram en Twitter.

Reageren
Oscar van Schaverbeke is bestuurslid namens Nieuwe Lijn. Reageren op deze column kan via info@nieuwelijn.nl.

Deel dit bericht op social media!

Recente Columns

Column 21 - 2023
Column 20 - 2023
Column 19 - 2023
Column 18 - 2023
Column 17 - 2023
Column 16 - 2023
Column 15 – 2023
Column 14 - 2023
Scroll naar boven