15 februari 2023

Column 07 - 2023

Columnfoto-Monique-Zweekhorst-Vlaggen

Monique Zweekhorst – Sociaal beleid

| Terwijl ik dit schrijf, zijn Turkije en Syrië net opgeschrikt door een aantal vernietigende aardbevingen. Het is niet te omschrijven welke beelden we zien, laat staan welke narigheid er nog meer is wat we niet zien. Ik wens iedereen die er op wat voor een manier mee te maken heeft enorm veel sterkte.

Voor Nieuwe Lijn was dit aanleiding om naar het vlaggenprotocol te vragen. Wij vroegen het college om de Turkse en Syrische vlaggen halfstok te hangen. Wat kun je vanuit onze veilige gemeente anders doen, dan je medeleven tonen aan een ieder die wordt geraakt door de aardbevingen. Het college heeft de toegezegd dit te doen.

En hoe gek ook. Elders in de wereld staat de wereld op z’n kop, maar hier gaat alles gewoon door.

Beleidsplan sociaal beleid
In de commissievergadering behandelen we het agendapunt Integraal beleidsplan sociaal domein 2023-2027. Dit plan is veel omvattend en raakt de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), de Jeugdwet, de Participatiewet, de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en de Wet publieke gezondheid. Het is dus een heel belangrijk beleid met gevolgen voor inwoners. Als je jong bent, gezond en je kinderen doen het op alle vlakken goed, heb je weinig te maken met deze wetten.

Maar ben je hulpbehoevend, heeft je kind het sociaal lastig, krijg je je financiën niet op orde of heb je hulp nodig om thuis te kunnen blijven wonen, dan krijg je te maken met deze wetten en dus met het sociaal beleid.

Zorg om de Zorg
Er ligt een mooi beleidsplan. Ik heb wel zorg over de uitvoering. Letterlijk zorg om de Zorg. Want de kanjers in de jeugdzorg, ouderenzorg, thuis zorg, huisartsen en ziekenhuizen zijn nodig om alles tot uitvoering te brengen. En juist in de zorg is het personeelstekort een groot probleem. 18-jarigen dreigen tussen wal en schip te raken volgens de huidige landelijke regels, huisartsen kunnen het aantal patiënten niet bolwerken en langer thuis blijven wonen is de wens, maar de thuiszorg kampt ook met personeelstekort. We blijven het op de voet volgen.

Provinciale Statenverkiezingen
Op woensdag 15 maart worden de Provinciale Statenverkiezingen gehouden. Zet ook hier de lokale partijen op de kaart en stem op een van de kandidaten uit onze gemeente van lijst 13: Lokale Partijen Gelderland. De provincie heeft veel invloed op onze lokale opdrachten zoals de woningbouw, de energietransitie en de herindeling luchtruim.

Lid of actief worden?
Met dank aan uw stem is Nieuwe Lijn al jaren de grootste lokale partij van de gemeente Epe. Ons blijven steunen? Word ook lid of actief! Mail ons via info@nieuwelijn.nl.

Info
Elke week schrijven vertegenwoordigers van Nieuwe Lijn in een persoonlijke column over zaken waarmee zij bezig zijn, wat hen inspireert of overkomt. Voor overig nieuws en informatie is Nieuwe Lijn regelmatig met onze informatiekraam te vinden in het centrum van Vaassen. Ook is Nieuwe Lijn zeer actief op FacebookInstagram en Twitter.

Reageren
Monique Zweekhorst is raadslid namens Nieuwe Lijn. Reageren op deze column kan via info@nieuwelijn.nl

Deel dit bericht op social media!

Recente Columns

Column 21 - 2023
Column 20 - 2023
Column 19 - 2023
Column 18 - 2023
Column 17 - 2023
Column 16 - 2023
Column 15 – 2023
Column 14 - 2023
Scroll naar boven